četrtek, 12. marec 2015

Test letnih pnevmatik 2015

Za prihajajočo poletno sezono 2015 nam nemški avtomobilski klub ADAC predstavlja test  letnih pnevmatik. Tradicionalno ga izvajajo v sodelovanju z nemškim uradom za varstvo potrošnikov in različnimi evropskimi organizacijami. Zato je ADAC-ov test pnevmatik, kar se tiče standarda za kakovost in uporabnost,  največji in najcelovitejši,  zato so  zmagovalci na omenjenem preizkusu   deležni velike medijske pozornosti.

Tu vam predstavljamo test letnih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16, katera je ena izmed najbolj priljubljenih velikosti poletni pnevmatik. Zato je ADAC temu primerno testiral kar 19 različnih pnevmatik omenjene dimenzij. Šest izmed vseh testiranih modelov je prejelo oceno dobro.
Letošnja posebnost na ADAC-ovem testu letnih pnevmatik je bil test dveh različnih modelov iste znamke, in sicer je bila tu razlika med običajnimi in ''ECO'' modeli pnevmatik.  Tu so naredili primerjavo pnevmatik štirih različnih proizvajalcev. Na mokri podlagi so se ''EKO'' modeli izkazali kot šibkejši v primerjavi z običajnimi pnevmatikami. Tudi okoljske in gospodarske koristi ''EKO'' modelov niso kaj prida na strani slednjih. Bridgestone Ecopia EP001S in Hankook Kinergy Eco imajo res nižjo porabo od drugih pnevmatik istega proizvajalca, vendar samo 0,3 l/100km. Pri Continental-u pa je razlika med ContiPremiumContact 5 in ContiEcoContact 5 razlika predvsem v obrabi same pnevmatike, saj se slednja obrablja manj. Ko se obrnemo pa na Michelin-ovi pnevmatiki pa ni nobene razlike v porabi goriva in obrabi.
Splošna ugotovitev testa je, da so razlike med najboljšimi in najslabšimi pnevmatikami na praktičnem testu porabe goriva z okoli 5%, kar je relativno nizka, medtem ko v testu obrabe pa so lahko razlike v višini do 100%.

Naj vam na kratko predstavimo ADAC-ova merila za test pnevmatik:
Test obsega sedem meril in sicer:
 Obnašanje in oprijem v suhem in mokrem, hrup, poraba goriva,  obraba pnevmatike. Pet kategorij se še razčlenjuje v podkategorije (z izjemo obrabe in porabe). Na osnovi dobljenih vrednot določijo skupno oceno vsake pnevmatike. Za dobljene in preverjene se vsak test ponovi večkrat.
Kot je razvidno iz prikazane tabele, ADAC pripisuje velik pomen obnašanju pnevmatik na mokri podlagi. V primerjavi z drugimi testi je ADAC poudarja  kakovost vožnje v mokrih pogojih. 

Vir: http://www.avtomotive.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar